Glem tørre brødskiver til frokost, lunsj og kveldsmat og se heller fram til hjemmelaget, næringsrikt og smakfullt brød!
Kinsarvik Naturkost gir deg oppskriften:
Ingredienser
Til ett brød
Første steg:
50 g solsikkefrø
25 g sesamfrø
25 g linfrø
3 ss chiafrø
15 g kruskakli
75 g sammalt hvete (grov)
50 g sammalt rug (grov)
3 dl lunket vann
Evt. andre frø, nøtter og tørket frukt
Andre steg:
50 g sammalt hvete (fin)
12,5 g fersk gjær (eller 1/4 pose tørrgjær)
1/2 ss salt flak
250 g hvetemel
500 ml vann
Fremgangsmåte
Bland de første 7 ingrediensene (50 g solsikkefrø til 3 dl vann) i en stor bolle. Du kan tilsette andre frø og nøtter hvis du ønsker - hva med gojibær og sesamfrø?
Husk at når du baker brød anbefales det å bruke kaldt vann. Rør alt godt sammen og topp bollen med et lokk eller litt plastfolie. La den stå i romtemperatur i minst en halvtime.
Tilsett resten av ingrediensene. Hvis du har en kjøkkenmaskin med eltekrok kan du sette den på i 10 minutter, hvis ikke kan du elte for hånd i ca. et kvarter. La deigen heve seg til den blir dobbel så stor (ca. 1 1/2 time).
Finn fram en brødform og smør sidene - her kan du bruke andre alternativer til smør, f.eks kokosnøttolje. Hell oppi deigen og la den heve under et kjøkkenhåndkle i opp til 1 time. Forvarm ovnen (over- og undervarme) på 200 grader.
Før du setter brødet inn i ovnen kan du toppe det med ekstra frø og nøtter, og skjære små snitt på toppen. Sett brødet på nederste rist og la det steke til det blir gyldenbrunt. Det tar ca. 45 minutter.
Ta brødet forsiktig ut av formen og la det avkjøles på rist. Nyt!
For flere oppskrifter se https://www.kinsarvik.no/nyhet...